Multimedya Müzesi

Clipart, ses ve video görüntülerden oluşan Corel Gallery Magic, hem basılı yayın hem de multimedya çalışmalar için en uygun paket.
Murat Yıldız

Profesyonel anlamda multimedya çalışmalarla uğraşanlar bile bazı tasarımları oluşturabilmek için ellerinde hazır materyalin bulunmasını isterler. Örneğin küçük bir buton, konuyu anlatabilecek bir illüstrasyon veya görünümü tamamlayacak bir çerçeveyi oturup yapmaktan ziyade bir yerlerden temin etmek daha kolaydır. Corel tarafından piyasaya sunulan Corel Gallery Magic bütün bu ihtiyaçlarınızı karşılıyor.

Toplam 8 CD-ROM ve 1 adet katalog’dan oluşan set, fonksiyonel programlar sayesinde tüm resimlere ulaşmanızı kolaylaştırıyor. Set içerisinde 105,000 adet vektör tabanlı clipart, 80,000 adet profesyonel resim, 15,000 adet Web grafiği (butonlar, banner’lar, çizgiler vs), 1000 font, 200 ses ve 100 video görüntü bulunuyor. Set bu haliyle yayıncılık için en ideal ürünlerden biri.

Set içerisindeki programlar Windows 3.1 ve Windows 95 altında çalışıyorlar. Dolayısıyla aradığınız dosyaları bulabilmek için bu iki işletim sistemlerinden birini kullanmak zorundasınız (Mac operatörümüz Kadir Kaymakçı bu işe pek sevinmedi).

Seti sisteminize tam olarak kurmak için 16 MB’lık boş bir alan gerekiyor. Kurulan programlar ise Bitsream Font Navigator, Corel Capture, Corel Gallery Magic ve Photo Browser. Font Navigator yalnızca CD içerisindeki fontlar için değil aynı zamanda sisteminizdeki fontların düzenlenebilmesi için de kullanabileceğiniz güzel bir program. Burada sisteminizdeki tüm sabit diskleri taratıp, True Type fontları listeletebiliyorsunuz. Ayrıca hangi fontların sisteme yüklü olduklarını da görüyorsunuz. Bir fontun üzerine tıkladığınızda ise örnek bir cümle ile fontun şeklini görebilirsiniz.

Corel Gallery Magic

Corel Gallery Magic ise CD içerisinde kataloglanmış olan resimleri kolayca bulmanızı sağlıyor. Aslında istediğiniz resimlere ulaşabilmeniz için Katalog’u mutlaka kullanmanız gerekiyor. Katalog her resmin ve fontun bir örneğinden oluşuyor ve her dosyanın kod numarası belirtilmiş. Ayrıca Katalog’un içerisindekiler bölümü sayesinde CD’lerin hangi dosyalardan oluştuğunu görebiliyorsunuz. Corel Gallery Magic’i çalıştırdığınızda aradığınız görüntüyü bulmak için bu koda ihtiyaç duyuyorsunuz. Ancak Corel Gallery Magic Wizard ile daha hızlı bir şekilde istediğiniz dosyaya ulaşabilirsiniz. Burada konular değişik başlıklar altında sınıflandırılmış. Örneğin ilk sınıflandırma Clipart, Photo Library, Sounds, Videos ve Web Art olmak üzere 5 adet. Daha sonra örneğin Web Art’ı seçtiğinizde Theme Sets ve Animated Gifs olarak 2 sınıflandırma kalıyor. Buradan Animated Gif’i seçtiğinizde ise program 7. CD’yi takmanızı istiyor ve istediğiniz bölüme ulaşmış oluyorsunuz.

CD içerisinde bulunan tüm ürünler oldukça kaliteli ve kullanışlı. Ancak bazı resimlerin çözünürlükleri basılı yayınlar için uygun olmayabilir. Aslında Corel Gallery Magic içerisindeki tüm unsurlar daha çok dijital ortamdaki çalışmalar için hazırlanmış. Web sayfaları, multimedya CD-ROM’lar, prezentasyon veya antetli mektupların, basın bültenlerinin hazırlanmasında oldukça faydalı olacaktır.


Murat Yıldız, BYTE Türkiye Teknoloji Laboratuarı yöneticisidir. Kendisine [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.