Masaüstünde Bir Yazıcı

Fujitsu’nun PrintPartner serisi lazer yazıcıları, yoğun baskı problemlerinize hızlı bir çözüm sunuyor. Murat Yıldız

Uzun süredir lazer yazıcı konusunda bir şeyler yazmamıştık. Bunda tabii şu çok kaliteli (fotoğraf kalitesinde), garip garip standartları bulunan (Photocolor, Photorealism, Photobilmemne..) mürekkep püskürtmeli yazıcıların payı büyük. Uzun bir süredir değişik markaların bu tip yazıcılarını sizlere tanıtıyorum. Hazır Ufotek de Fujitsu’nun yeni lazer yazıcı sistemlerini Türkiye piyasasına sunmuşken, bu yeni yazıcılardan PrintPartner 10V’ye şöyle bir göz atalım dedim.

Genel Özellikler

Kullandığım yazıcının iki versiyonu bulunuyor; PrintPartner 10V ve 14V. İkisi arasındaki tek fark ise birinin dakikada 10, diğerinin ise 14 sayfa baskı yapabilmesi. Ben yine de, kullanmış olduğumuz 10V’den bahsedeceğim. Yazıcının baskı çözünürlüğü 600 dpi. Kullanılan FEIT (Fujitsu Enchanced Imaging Technology) sistemi sayesinde bu çözünürlük, 1200 dpi’a kadar çıkartılabiliyor. Üzerinde 3 MB RAM bulunuyor. Bunun haricinde 2 adet SIMM slotu sayesinde hafızayı toplam olarak 32 MB’a kadar yükseltebiliyorsunuz. Yazıcı 46 adet font içeriyor.

Yazıcıyı sisteminize paralel port’tan takıyorsunuz (bundan daha normal bir şey olamaz). Bunun haricinde opsiyonel olarak bulunan kartlar sayesinde paralel port, Local Talk veya Ethernet bağlantısı ile yazıcıyı sisteminize veya bir ağa bağlayabiliyorsunuz.

Yazıcımız Tak ve Çalıştır uyumlu değil. Zaten çok yeni bir ürün ve Windows’un tanıması imkânsız. Bunun için yazıcıyı disketleri ile kurmanız gerekiyor. Veya benim başıma geldiği gibi disketler elinizde yoksa Internet’ten *.inf uzantılı dosyayı çekip, kurulumu yapabilirsiniz.

Performans

Yazıcının baskı hızı daha önce de belirttiğimiz gibi dakikada 10 sayfa. Bunun öncesine 1 dakikalık ısınma payı eklenirse ilk çalıştırdığınız anda 2 dakika içinde 10 sayfa baskı yapabilirsiniz. Bu, orta ölçekli bir işyeri için oldukça iyi bir sonuç. Özellikle hafıza artırımına gittiğiniz zaman, işler sırada bekleyerek daha çok dosya işi yazıcıya gönderilebilecektir.

Yazıcının 250 sayfalık, otomatik kâğıt besleme ünitesi bulunuyor (maksimum A4 ebadı için). Bunun haricinde opsiyonel olarak 500 sayfalık başka bir ünite de alabiliyorsunuz. Burada yazıcı kendini otomatik olarak ayarlayarak birinde kâğıt bittiğinde otomatik olarak diğer besleyiciden kâğıt almaya devam ediyor. Yazıcının bir de opsiyonel olarak sunulan, Multi Function Feeder isminde (artık nasıl çevirirsiniz bilmem) birçok kâğıt tipini destekleyen otomatik besleme ünitesi bulunuyor. Bu ünite sayesinde zarf veya buna benzer değişik şekildeki kâğıtlar için baskı yapabiliyorsunuz.

PrintPartner’ın ayarları, üzerinde bulunan LED gösterge paneli ile yapılıyor. Bu ayarlar kitap içinde yeterli olarak anlatılmış. Yazılım konusunda fazla söylenebilecek bir şey yok (gelen kutu içinde disketler yoktu). Ancak Internet’ten çektiğim DOS programı, yazıcının DOS altında baskı işlemlerini ayarlıyordu. Bir nevi remote kontrol programı.

Sonuç

Yazıcı, 600 dpi sınıfında bir lazer yazıcı için oldukça iyi performans gösteriyor. Toner ömrünün 5000 kâğıdın üzerinde olması iyi bir özellik. Ayrıca toner, yoğunluğunu manuel olarak ayarlayabiliyorsunuz. Ancak üzerinde bulunan LED paneli ve bunların kontrol tuşları ile uğraşmak biraz zor. Bunun için kitapçığı gayet iyi okumanız gerekiyor. Eğer işyerinize uygun bir lazer yazıcı arıyorsanız PrintPartner gibi bir seçeneğiniz olduğunu unutmayın.

Murat Yıldız, BYTE Teknoloji Laboratuarı yöneticisidir.Kendisine [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.