Linux Şimdi Daha Dostane

Caldera'nın OpenLinux Base'i oldukça cazip bir Linux olabilir, fakat hala acemilere göre değil. Tom Yager

Linux, uzman bilgisayar kullanıcıları için iyi bir Unix sistemi olabilir, fakat Unix’in bilinen dezavantajlarını ve belirsizliklerini gösteriyor. Bu popüler işletim sistemi hakkında bir şey bilmiyorsanız ve bu işletim sistemini öğrenmek için zaman harcamayı düşünmüyorsanız, Linux’dan biraz çekinebilirsiniz. Linux kullanırken yazılımla ilgili pek problem olmuyor; Linux, iyi test edilmiş versiyonları kullanıldığı ve iyi öğrenildiği takdirde, iyi bir işletim sistemi kadar sağlam olacaktır.

Caldera, kullanıcı kitleleri için Linux sistemini pazarlayan az sayıda firmalardan (Red Hat gibi) biridir. Caldera’nın pazarladığı, ticari yazılımlarla genişlettiği Linux işletim sistemi paketleri, OpenLinux manşeti altında satışa sunuluyor.

Firma, Linux’u dört seviyede sunmayı planlıyor: Lite (ücretsiz), Base, Standart (Internet/intranet server’ları için) ve komple bir uygulama server’ı olan Delux. Baskı sırasında; Caldera Linux’un Base 1.1 ve Standart 1.1 sürümlerini açıklamıştı, fakat yazının yazıldığı sırada sadece OpenLinux Base 1.0 piyasada mevcuttu.

Eğer sisteminizin BIOS’u destekliyorsa, OpenLinux Base CD’si boot edilebildiği için kolay kuruluyor. Kullandığım test sistemi, CD’yi tanıyan bir Adaptec 2940 SCSI kontrol sistemine sahip olduğu için Linux’u yaklaşık 15 saniye içinde kurmayı başardı.

OpenLinux Base’in kurulumu şimdiye kadar kullandığım bütün Linux’ların kurulumundan daha kolaydı. Fakat yine de OpenLinux Base’i yeni kullanmaya başlayanlar için bazı problemler çıkabilir. Örneğin test sistemimde, bütünleşik geliştirme ortamı (Integrated development environment - IDE) ve SCSI kontrol birimlerinde bazı problemler ortaya çıktı. Sistem donanım prob’ları (probes) bütün mevcut donanımı bulmaya çalışıyor. Eğer hepsini bulmakta başarılı olamazsa, sistem daha ayrıntılı prob’lar kullanmak zorunda kalıyor. Bu özellik ise kullanım kılavuzunda detaylı bir şekilde anlatılmıyor. Bir de sabit diskin kısımlara ayrılması için kullanılan yazılımlar problemli olabilir; OpenLinux Base, otomatik-default (varsayılan) planlama sistemi ve daha kullanışlı bir sabit disk parçalama aracıyla daha kıymetli olabilir.

OpenLinux Base ile çalışmaya başladığınız zaman, mükemmel ticari özellikleri olduğunu göreceksiniz: Visix LookingGlass (grafiksel masaüstü birimi), Metrowerks’den Metro-XX Window System server’ı, CrispLite düzenleyicisi (editor) ve Netscape Navigator 2.02’nin lisanslı bir kopyası, standart olan özelliklerdendir. Caldera bir de, kurulumu ve yönetimi kolaylaştıran, Linux System Technologies’den lisanslı bir yazılım sunuyor. Geliştirilmiş bütün bu özellikler OpenLinux Base’e daha hoş ve rakipleriyle karşılaştırıldığında daha profesyonel bir görüntü veriyor.

OpenLinux Base, kullandığım test sisteminde oldukça başarılı bir performans gösterdi. LookingGlass grafik yazılımı etiketlenmemiş ikonlara çok dayanıyor; bu da sizi anlamlarını sözlükten aramak mecburiyetinde bırakıyor. Küçük kullanım kılavuzu birçok Linux kitabından daha anlaşılır, fakat yeni Linux kullanıcılarının problemsiz ve rahat bir başlangıç yapmaları için gerekli olan materyali içermiyor. Gerekli olan teknik bilgiyi Caldera’nın Web sitesinde bulmak da biraz zor olabilir.

59 dolarlık fiyat, OpenLinux Base’i çok cazip kılıyor. Ticari yazılım ekleri, Linux’un öğrenilmesinde ve kullanılmaya başlanmasında mükemmel bir ortam sunuyor. Caldera, Linux’u sadece bir diskte sunuyor. Bu yüzden yazılım kütüphanenizi zenginleştirmek için, pahalı olmayan çok CD’li Linux yardımcı yazılımlarını alabilirsiniz.

Yeni Linux kullanıcıları OpenLinux Base’i diğer Linux sistemlerinden daha kullanışlı bulacaklardır. Fakat, bu popüler işletim sistemini iyi kullanabilmek için bol zamana ve bilgiye ihtiyacınız olabilir. Tabii el altında bir uzman bulundurmak da faydalı olabilir.

Tom Yager, Kuzey Texas’lı bir freelance yazardır. Kendisine [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

Çeviren: Burak Akalın

©McGraw-Hill Inc. / BYTE