Xerox XJ4C

Xerox’un masaüstü kullanıcıları için sunduğu ürünlerden biri olan DocuPrint XJ4C, renkli çıktılar için hızlı bir çözüm.
Murat Yıldız

Yine bir mürekkep püskürtmeli yazıcı incelemesi ile karşı karşıyayım. Bu seferki ürün ofis ürünleri sektöründe belki de en eski firmalardan biri olan Xerox’a ait. Xerox’un DocuPrint ailesine ait olan XJ4C, son kullanıcıların renkli baskılarına çözüm olmak amacıyla geliştirilmiş. Zaten bu amaçla gerek ağırlığı gerekse boyutları optimum düzeyde.

Xerox XJ4C, Windows 95, Windows 3.1 ve diğer HP PCL3c’yi kullanan işletim sistemleri ile uyumlu olarak çalışıyor. Kurulum ve sisteme tanıtım işlemleri oldukça kolay. Tek bir disket içerisinde gelen sürücü ve yazılımları kurup, sistemi kapatıp açmaya gerek kalmadan yazıcıyı kullanmaya başlayabilirsiniz. Tabii öncelikle InkJet kartuşlarını yerlerine takmış olmanız gerekiyor. Xerox biri siyah ve diğerleri de renkli (mavi, kırmızı ve sarı) olmak 4 kartuşa sahip. Kartuşların hepsinin kapasitesi aynı seviyede. Aslında siyah kartuşun biraz daha yoğun kullanıldığı göz önüne alınacak olursa bu kartuşun biraz daha fazla kapasiteye sahip olması beklenirdi. Siyah kartuş yaklaşık olarak 270-280 civarında çıktı alabilmenize imkân tanıyor. Kartuşların toplam ömürleri ise alacağınız çıktıların renk yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 300 sayfa.

Yazıcının otomatik kâğıt besleyicisi 125 sayfa alabilirken (80 gr/m2 optimum kâğıt için), çıktıların biriktiği alanda yaklaşık 50 sayfa durabiliyor. Yazıcının en sevdiğim özelliği çıktıların, yazıcının önüne doğru değil de üstüne doğru gelmesi. Böylece çıktılar için ayrı bir tabla kullanılmamış ve bu masaüstünde yeri dar olanlar için büyük avantaj. Xerox XJ4C, standart A4, yüksek çözünürlüklü kâğıt, mektup, asetat, etiket ve aydınger üzerine çıktı alabiliyor. Baskı hızı ise gayet iyi. Yalnızca siyah renkli sayfalardan dakikada yaklaşık 6 ilâ 7 sayfa çıktı alınabilirken, 1 renkli çıktının baskı süresi yaklaşık 1 dakika. Tabii bu değerler sayfalarınız üzerindeki yazı ve resim yoğunluğuna göre değişebilir.

Xerox XJ4C, 300x300 dpi çözünürlükte renkli baskı kalitesine sahip. Eğer yüksek çözünürlüklü kâğıt kullanırsanız bu değerler 600x600 dpi’a kadar çıkabiliyor. Siyah beyaz baskı kalitesi ise normal kâğıtta 600x600 dpi. Yazıcının baskı sürücüleri sayesinde baskı ile ilgili tüm ayarları kolayca yapabiliyorsunuz. Yazıcının kullanmakta olduğu SmartPrint ve Automatic Image Enhancement özelliği, baskı kalitesinin artmasına yardımcı oluyor. Ancak yazıcı ile fotoğraf kalitesinde baskı almak biraz güç. Yüksek çözünürlükte kâğıt kullanımında bile fotoğrafların baskısı çok kaliteli olmuyor. Ancak grafik çalışmalarında alınan sonuç gayet kaliteli ve tatmin edici.

Xerox XJ4C’nin yazılımları gayet başarılı ve gönderdiğiniz baskılar otomatik olarak yazıcıya yüklendiğinden sistem performansında bir düşme gözlenmiyor. Ayrıca birçok çıktı gönderdikten sonra çıktı sıralamalarını görebiliyor ve değişiklikler yapabiliyorsunuz. Yazıcı içindeki kartuşların durumlarını görmek ve kartuşlardaki mürekkep seviyelerini takip etmek yine yazılım ile mümkün.

Sonuç

Xerox XJ4C, gerek performansı, gerekse fiyatı ile renkli baskılar için elverişli bir yazıcı. Masaüstünde az yer kaplaması, kurulum kolaylığı ve üzerinde çok fazla buton olmaması son kullanıcıların rahatça kullanabileceği bir yazıcı örneğini sergiliyor.


Murat Yıldız, BYTE Türkiye Teknoloji Laboratuarı yöneticisidir. Kendisine [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.